Can we have warm home atmosphere in a dramatic type of public building ?

IBB DARULACEZE HOSPICE CAMPUS

#architecture, #mentalhealth, #dailycare, #architectureforelders, #istanbul, #society, #totalspace, #heathdesign

Information

IBB DARULACEZE HOSPICE CAMPUS

In 1895,  Darülaceze, which was founded by Sultan II. Abdülhamit Han, has served a total of 72,000 people, 30,000 of whom are children, since its establishment. Darülaceze, which still hosts nearly 600 people without compromising its founding philosophy, is a unique charity in the world with its mosque, church and synagogue regardless of religion, language, race, gender and sect.


The campus of the institution that hosts the elderly in Istanbul is being renovated in Kayışdağı. KAAT is one of the four teams selected to replace the old existing buildings that have completed their economic life, with new contemporary, rational design that will meet today’s needs.

Client

İstanbul Metropolitan Municipality

Location

İstanbul

Size

23500 sqm

Program

Health & Care

Status

In Progress

Collaborators

Berfu Oker

Sena Şeyma Can

ANALYTIC APPROACHES TO THE SITE

Although 60,000 m² (45%) of the 134,000 m² area is green area, there is no defined green area. For this reason, building fronts are generally used. The outdoor use scenario is weak and unsatisfactory, considering the residents who have spent their entire lives here. Intra-domain connections should be strengthened.


The 2 existing buildings, which are planned to be demolished, divide the center of the area into two, breaking the visual connection. Due to their location, the access of the eastern blocks to the green areas in the west is limited. The gripping, peaceful feeling created by the dense landscape texture and mountain view at the entrance; It leaves its place to an indescribable green area on the lower level to the west of the buildings. This allows energy to escape.

KAAT ARCHITECTURE + URBAN

Fenerbahçe Mahallesi 34726  

Fenerbahçe - Kadıköy   | |   İSTANBUL 

T   :   +90 216 330 55 84

F   :   +90 216 330 55 83

The 2 existing buildings, which are planned to be demolished, divide the center of the area into two, breaking the visual connection. Due to their location, the eastern blocks have limited access to the green areas in the west. The gripping, peaceful feeling created by the dense landscape texture and mountain view at the entrance; It leaves its place to an indescribable green area on the lower level to the west of the buildings. This allows the energy to escape.


In the proposed project, a living space has been designed with an active total garden, a green texture that the entire campus can perceive, and disabled-friendly elevation connections, where all residents can easily access, perform active daily life activities, and meet with their visitors by feeling the peaceful atmosphere of nature.

An Active Garden With Dense Landscape Texture and Mountain Views

UPPER SCALE DECISIONS

The buildings are placed in the least wooded area of ​​the plot. The existing tree clumps have been preserved, the stream and the existing paths in the area, of great significance to the residents. The sports field has been preserved.

The main purpose of the positioning of the buildings is to define the green area in the north of the park with the buildings and to create a second sheltered open recreation area.


A perceptible common garden/park is proposed, accessible by all structures. The park caters to visitors and residents alike, with an amphitheater to host all kinds of events. A cafeteria has been designed to feed the amphitheater and the park, where meetings and activities will take place.

The meeting and sales area emerging from the green roof is intended to serve the entire area from the main street.

Exciting interior spaces where sunlight reaches

CONTEXTUAL FACADE

The fact that all the quiet rooms in the project were designed with the same detail and construction technique can be clearly seen from the façade. A timeless façade language has been created that is democratic, does not separate one patient from the other, and is free from coloring. The room volumes and circulation - service areas of the buildings are easily read from the outside due to the differentiation of the color and size of the grid.

IBB DARULACEZE HOSPICE CAMPUS
IBB DARULACEZE HOSPICE CAMPUS
IBB DARULACEZE HOSPICE CAMPUS

History of Darülaceze Hospice