A search for a contemporary education in between the buildings of the previous century

I.T.U FACULTY OF MANAGEMENT

#competition, #architecture, #itu, #education

Information

I.T.U FACULTY OF MANAGEMENT

ITU Faculty of Management takes place in Maçka, a partially preserved part of the city that associates with the Tanzimat Period in history when important revolutions were made in Turkish theoretical and practical life.

The two historical buildings built on top of the hill and the Maçka Park in front with its valleys and trees that have grown there for centuries, all are standing there like a realistic simulation of the Tanizmat Period.


An odd feeling surrounds us all the way from the lift to the historical police station. These are the pavements on which people going from Beşiktaş to Nişantaşı have passed for nearly two centuries. And these are the buildings that have witnessed the collapse of an empire and the birth of a modern nation.


The project area is an important site which holds thousands of memories making this architecture competition a perfect opportunity and an invitation to rethink how the new faculty of such a well established university should be designed in this neighborhood at this century with our current understanding of education.

Client

İstanbul Technical University

Location

İstanbul

Size

22000 sqm

Program

Education

Status

National Competition

Collaborators

  • Sezin BELDAĞ 

  • Zeynep AKTAŞ (Intern)


  • ​Prof. Dr. Alper ÜNLÜ

  • Mustafa Yavuz BİLGİÇ (MSc. Civil Eng.)

FORMATION DIAGRAMS

The buildings of the Tanzimat Period in the campus and the structures that are more recent to the present are not only divided in terms of building style, but also planar.

There is a dramatic level difference between the +60.50 and higher elevations where the Armory and Police Station buildings are located and the other buildings of the campus. In a sense, we can call this distinction the threshold between the Tanzimat Period and the Contemporary Times.


The +60.50 wall, in other words, the Police Station wall, which starts to emerge as you descend from Süleyman Seba Street, was continued to the project area to form a base. This base is intended to provide linguistic integrity between different historical structures of the university

KAAT ARCHITECTURE + URBAN

Fenerbahçe Mahallesi 34726  

Fenerbahçe - Kadıköy   | |   İSTANBUL 

T   :   +90 216 330 55 84

F   :   +90 216 330 55 83

The proposed project is respectful to the historical environment, in this context, it is designed not to exceed the height of the historical Police Station building. In order to establish the intensive need program in line with this principle decision, it uses it to the last drop of the construction boundary. By using the plot trace as it is, the relationship that the building establishes on the perimeter becomes even more important.

There is a visual feast around the building, which is located on this peak point where the topography of the region is valleyed to both sides.

A Contemporary existence between the past and the future

INSIDE - OUTSIDE

01 THRESHOLD | ENTRANCE AXIS


By making the threshold line the entrance axis, the students enter the faculty through a pleasant tree-lined road, watching the historical Police Station and Armory buildings. The base, which has a rhythmic facade with a colonnade, contains different formations at the points where the campus turns into.


02 POOL & CLUBS


Circulating the existing pool and the water pouring from this pool around the perimeter of the building in a way to ensure integrity with the landscape is considered a good effort. This pool, which has taken place in the campus memory, has been improved and a qualified environment has been created in the area where the student clubs are located.


03 DINING SQUARE


The space in front of the building, which was used as the dining hall of the campus, was designed as a public sqare and a permeable intermediate space was created within the boundary of the building with the retraction made on the facade of the base facing this square. In the current situation, due to the extending queues, students were prevented from sitting on the stairs or on the parking lot sidewalks and waiting in line, and a comfortable area was created.

The threshold is no longer a seperator, but has a value of its own

The Tanzimat Period, during which important revolutions were made in Turkish thought and daily life, and a part of the city where this period was preserved as much as possible: Maçka.


With two proud structures built on the top point of a topography flowing as valleys from both sides and with trees growing there for centuries in front of them, Maçka Park, a portal to the Tanzimat Period, stands there like a very real simulation.


The place we visit as a project area is a very important urban memory that contains thousands of memories, and at this point, a contemporary structure of a well-established university, a competition to design in the 21st century educational understanding in a highly historical environment is to rethink the issues of place-context-coexistence. It's a good opportunity and an interesting invitation.

I.T.U FACULTY OF MANAGEMENT
I.T.U FACULTY OF MANAGEMENT
I.T.U FACULTY OF MANAGEMENT

Current Situation Is Unable To Provide Places To Meet and Socialize