VILNIUS NATIONAL CONCERT HALL - TAUTOS NAMAI

"I call architecture frozen music” Johann Wolfgang von Goethe

Architecture, being a bridge between art and technology, is the lodestar for the society. The National Concert Hall gains more importance once again with its function, connection, and integration to the city layout of Vilnius. Located on the top of the Tauras Hill, the building becomes a landmark for both city center and old town. Furthermore it becomes a part of a multifunctional open space. This is where the diversity of the architectural project begins...

The context of the National Concert Hall involves to contradictory situations: The inevitable necessity of the concert hall building to be an iconic landmark, being on a hill visible from all over the city and the fact that the Tauras Hill on which it stands is not just an ordinary hill, but a historically important land preserved to its slightest slope.

The aim is to design a sober, modest landmark that will not compete with the hill. This sobriety of the designed volume cautiously compliments the hill. Carefully integrated into the existing environment, the concert hall is characterized by a distinctive typology which gives this area an enhanced contemporary public character.

The prismatic masses rising in accordance to the building program, come to life iconically on top of the hill while the arc shaped platform of stairs complete the hill visually. This highly responds to the visitors’ reflex of ‘being on the top of the hill’ to watch the view of the city. The arc does not only complete the hill visually, but also acts as an alternative promenade through which the visitors reach the building. The qualities of the designed building that will contribute to the city life can be used by the visitors even off the working-hours.  The tight integration of the building’s public functions with the surrounding hill allows the active usage of the rooftop terrace-bar, the arc bridge and the restaurant. The foyer also acts as a public space with the educational spaces, expo areas and the commercial premises such as bars, cafes and shops.

The translucent facade of the concert hall alows the interior space to be clearly viewed and perceived from the outside. In contrast to this, the view of the Tauras Hill from the interior of the building gives us a clue of the building’s context. The translucent mesh facade creates a unique lighting atmosphere in the upper floors, where visitors’ walk through the facade and enter the closed Main Hall. During day time, the working areas of the building glow in the dark and the foyer is lit with natural daylight whereas during concert hours, the building becomes an inviting local signage which informs the city of a happening event.  

Location          Vilnius, Lithuania

Client              Vilnius City Municipality

Program          Cultural Center

Type                  International Competition Project
Area                16500 m²

Project Year     2019

 

Authors 

Sacit Arda KARAATLI 

Lebriz ATAN KARAATLI 

Team

Süveyda BAYRAKTAR ATAGÜR (Landscape Architect)

Cihan ŞEHLA (Urban Planner)

Arda YAVUZ ( Architect, Acoustical Specialist)

Sezin BELDAĞ (Architect)

Zeynep Aktaş (Architecture Intern)