I.T.U - FACULTY OF MANAGEMENT

ITU Faculty of Management takes place in Maçka, a partially preserved part of the city that associates with the Tanzimat Period in history when important revolutions were made in Turkish theoretical and practical life.

 

The two historical buildings built on top of the hill and the Maçka Park in front with its valleys and trees that have grown there for centuries, all are standing there like a realistic simulation of the Tanizmat Period.

An odd feeling surrounds us all the way from the lift to the historical police station. These are the pavements on which people going from Beşiktaş to Nişantaşı have passed for nearly two centuries. And these are the buildings that have witnessed the collapse of an empire and the birth of a modern nation. 

The project area is an important site which holds thousands of memories making this architecture competition a perfect opportunity and an invitation to rethink how the new faculty of such a well established university should be designed in this neighborhood at this century with our current understanding of education.

Location

Client

Program

Type
Area

Project Year

İstanbul

İstanbul Technical University

Education Building

National Competition Project

22000 m²

2019

Authors 

Sacit Arda KARAATLI  

Lebriz ATAN KARAATLI

Team

Sezin BELDAĞ (Architect)

Zeynep AKTAŞ (Intern)

Consultants

Prof. Dr. Alper ÜNLÜ

Mustafa Yavuz BİLGİÇ (MSc. Civil Eng.)

01.TRESHOLD

We are standing on a very strong threshold.

 

The buildings of the Tanzimat Period and the more recent ones located in the campus are seperated not only in terms of structural style, but also in planar form. 

 

There is a dramatic difference in elevation between +60,50 and above levels where the police station, the old armory buildings and the other buildings of the campus. In a sense, this seperation can be named as a threshold between the Tanzimat and the Contemporary.

This threshold also constitutes one of the two main axes that divide the campus. Therefore, the priority design decision was to make this threshold act as a faculty entrance.

 

The threshold is no longer a seperator, but has a value of its own. The entrance is a peaceful road under the shadows of the trees and the two old historical buildings reminding the students and the visitors of the old and established university they are about to enter.

02.BASE

The wall at the level +60,50, in other words the wall of the police station which starts to emerge as we descend from the main street, is continued to the project area to form the base of the designed building.

This base is intended to provide an integrated language between the buildings of the same university belonging to different time periods.

The historical police station building and the contemporary Faculty of Management which is located right behind it, do not form a conflicting situation. On the contrary, they share the base of +60,50, which represents the Tanzimat Period, and rise to the same level.

The proposed design in a sense, builds the world of today on what is left from the world of yesterday. In this context, although the two buildings belong to different time periods and differend philosophical understandings, they are complementary due to the way the project is handled. 

03.STOA

The proposal design is respectful to the historical environment and in this context, it is designed not to exceed the height of the historical police station building. In order to establish this intense program with these decisions, the building uses every bit of the construction boundary.

 

This makes the relationship of the building and the base with the boundaries even more important. The walls facing outside form very limited relations with the surroundings while the ones facing inside the campus are designed as a permeable hybrid space.

 

The programs such as faculty entrance, student clubs, cafeteria and seating areas are situated on the inner axis of the campus under the shade of the arcade.  

04.MASS

Located on the hill where the topography falls on both sides, there is a visual feast around the building.

 

The project area is surrounded by the Maçka Park, the historical police station, the armory and a panoramic view all the way to the Historical Peninsula. The proposed design contains large openings on the facade being aware of all these qualities.

 

These openings create spaces for the existing trees below while they become large urban balconies that give vistas to all the panoramic views on the upper floors.

 

The interior design philosophy which is ‘designing the gaps’ is perceived in every part of the building mass. The openings of the facades connect the interior with the Bosphorus at one side and the historical buildings on the other.