Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Yarışması 1. Ödül

ERENKÖY HOSPITAL FOR PSYCHIATRIC & NEUROLOGICAL DISEASES

The competition area is currently in use by the existing psychiatry hospital which creates an environment where there are borders within the borders, isolated with hight walls from the city, in which patients are expected to heal in limited garden spaces surrounded with fences. Although the campus looks like an isolated heaven in the middle of the city, the 20m high pine trees act as a whole, forming a canopy above, preventing natural daylight to enter the area.

The historical wooden structures that are expected to be preserved are abondened and the masonry hospital buildings do not respond to the current needs of the mental health institutions.

The proposed design is positioned on the periphery of the eastern part of the competition site. The trees are more randomly located in this part, allowing the hospital units to fill in the gaps to form dynamic compositions. By situtating the clinical units on the periphery, it is aimed to eliminate the boundary effect, creating a large atrium space. This allows the patients to see the high quality structures and the designed therapeutic gardens instead of the high walls that isolate them from the society.

The middle garden defined by these sequential structures is a common space that belongs only to the patients. The topographical landscape structures are used as the boundaries of the individual gardens which seperate patients with different stages of illnesses, eliminating the imprinting effect of the fences, allowing patients to be surrounded by the healing power of landscape instead of staring eyes of the passing staff and visitors.

Common Spaces such as sports facilities, medicinal aromatic herb gardens, atelier and workshop spaces and group therapy areas are designed for patients to socialize as a part of their healing process. The preserved historical buildings are also used as atelier and workshop areas for therapy sessions.

The western part of the area with the ryhthmic tree pattern, together with the empty site on the south side, is designed as an open park with recreational facilities open to the public and the daily visitors. The daily use facilities and the emergency areas are located in this part so that the visitors have limited contact with the patients on the eastern side. This allows the patients to be isolated from the daily stimuli and feel more safe in their own controlled safe environment.

All the common areas designed in the western side such as the conference hall, library, nursery, meeting hall, sport facilities, cafeteria, etc. serve the staff and the visitors.

It is assumed that the roots of the dense pine trees are spread all over the area wide enough to cover almost the entire site. For this reason, the foundation system defines the structural system for all the hospital units. In order to safely transfer the loads of the light steel hospital structures to the ground without damaging the roots, Heli-pile method is proposed in the design. It is aimed to locate the gaps in between the roots and construct the mini piles giving minimal damage to the root system. This excavation-free construction method will allow the building blocks to be located as close to the existing trees as possible, allowing nature to penetrate into the architecture.

Awards            1st PRIZE

Location

Client

Program

Type
Area

Project Year

İstanbul

Erenköy Hospital

Health & Education

National Competition Project

62500 m²

2020

Authors 

Lebriz ATAN KARAATLI

Sacit Arda KARAATLI  

Süveyda BAYRAKTAR ATAGÜR

Mustafa Yavuz BİLGİÇ

Team

Naz AKDEMİR (Intern)

İzel KAVUZLU (Intern)

Consultants

Prof. Dr. Alper ÜNLÜ

Spc. Psy. Elif Okan GEZMİŞ - Psychologist